Argument, espai i temps

Argument

La trama d’aquesta pel·lícula s’inicia amb la boda de la filla de Don Corleone, un poderós mafiós de la ciutat de Nova York. En aquesta escena anirem coneixent tots els personatges principals i veurem quin paper tenen dins la família.

Els fills del poderós Vito Corleone, Sonny, Fredo i Tom Hagen donen un cop de mà al seu pare en els assumptes dels negocis, mentre que el fill menor Michael se’n manté al marge.

Després que el cap dels Corleone negui la seva col·laboració a Virgil Sollozzo en un negoci de drogues s’organitzarà un gran rebombori a la ciutat de Nova York en el qual els Corleone es veuran enfrontats amb la família Tattaglia i Barzini.

El Don serà ferit i Santino s’haurà de fer càrrec de dirigir els negocis, al mateix temps que Mike comença a introduir-se en els assumptes familiars. Quan Michael té un conflicte amb el cap de policia McCluskey i veu perillar la vida del seu pare, decideix ser ell qui elimini a Sollozzo i al corrupte cap de policia per tal de garantir la salut i el benestar de la seva família i en especial del seu pare.

Un cop Michael ha comès el doble assassinat haurà de refugiar-se a Sicília sota la responsabilitat de Don Tomassino a la vora del poble de Corleone. Allà s’enamorarà d’una jove anomenada Apollonia amb qui es casarà.

Mentrestant, a Amèrica els Corleone comencen a recuperar l’estabilitat, el Don es recuperarà poc a poc, fins que Carlo Rizzi, marit de Connie Corleone, traïrà al seu amic Sonny Corleone que morirà assassinat brutalment en un peatge per la gent de Barzini i Tattaglia.

Quan arriben aquestes notícies a Sicília, Michael se n’adona que no pot estar-se més temps allà perquè el descobriran, i just el dia que té previst marxar a una altra part de Sicília, un atemptat dirigit contra ell acaba amb la vida de la seva bella esposa Apollonia.

A partir de llavors Don Vito Corleone pactarà la pau amb les altres famílies de Nova York per assegurar-se que Michael pugui tornar a Estats Units sense cap tipus de problema. En la tornada de Sicília Michael torna convertit ja en un home madur que es prepara per ser l’hereu del seu pare al capdavant dels Corleone. Establirà contacte de nou amb la que fou la seva novia, Kay Adams, per tal de formar una família.

Amb Don Corleone malalt, Mike assumeix els negocis de la família i n’és el màxim dirigent, ajudat pel seu pare, amb la intenció de preparar un pla perquè els Corleone tornin a ser els més poderosos de la ciutat.

Un matí calorós, mentre juga amb el seu nét, el patriarca dels Corleone mor per causes naturals i Mike assoleix el poder total de la família tenint al seu costat a Tom Hagen, qui havia estat fins llavors el consigliere del seu pare i de Sonny.

Amb Don Corleone mort, Michael decideix passar comptes amb tots aquells enemics  que havien signat la pau amb el seu pare i per suposat venjar la mort del seu germà Santino. En un seguit d’atacs coordinats moren Emilio Barzini, Philip Tattaglia i Moe Green entre d’altres. A Mike tampoc li tremolarà el pols a l’hora d’eliminar al seu cunyat, Carlo, qui va ser un dels principals responsables de la mort de Sonny. De la mateixa manera, tampoc tindrà pietat de Sal Tessio, que traí la família per qüestions de negocis.

Així, doncs, la primera part de la saga El Padrino, acaba amb un Michael Corleone consolidat com un gran cap de família que recobra l’hegemonia en el món de l’hampa.

Temps
Mario Puzo va escriure El Padrino l’any 1969 i el 1972 Francis Ford Coppola va dirigir la primera de les tre pel·lícules d’aquesta saga.

És una història ambientada als any quaranta, durant l’etapa de la postguerra, just després de la Segona Guerra Mundial. Ens explica la història d’una de les famílies italianes més importants de Nova York que van immigrar als Estats Units. La pel·lícula intenta seguir un fil conductor temporal on explica tot el que va passant a mesura que avança el temps. És difícil de fer, ja que el llibre explica moltes més coses que la pel·lícula i ens fa salts temporals en moltes ocasions, flashbacks, etc. La primera pel·lícula ens explica la història del que serien uns 8 o 10 anys, aproximadament. Tot i això, el llibre engloba una franja de temps molt més llarga ja que ens relata els passats d’alguns dels personatges, com els inicis de Vito Corleone quan era jove i els inicis de la màfia.

Espai
La gran majoria de la pel·lícula transcorre a la ciutat de Nova York. En ella apareixen diferents espais com la finca de la família Corleone a Long Island. És una gran finca on els Corleone tenen diferents cases. Té un gran jardí molt ben cuidat però la casa, tot i ser gran, és bastant modesta. En general és bastant lluminosa i viva però té una zona fosca; el despatx de Vito Corleone. Com que la màfia és una organització fosca i corrupta, Coppola il·lumina molt poc aquella sala  i la contraposa amb la vitalitat i la llum de l’exterior.

Dins de la ciutat de Nova York també hi trobem altres llocs menys representatius com la casa de Connie Corleone i Carlo Rizzi, una casa espaiosa i moderna dels anys quaranta. L’hospital on descansa Vito Corleone després de l’intent d’assassinat i molts altres espais com l’església o el cementiri que apareixen escassos minuts en la pel·lícula.

El segon lloc important o es desenvolupa l’acció és a la illa de Siciília, a Itàlia. Quan Michael mata a Sollozzo i McCluskey es veu obligat a refugiar-se durant un mínim de dos o tres anys en un petit poble anomenat Corleone, situat a Sicília. Allà, com que es desentén molt de l’activitat mafiosa dels Estats Units, se’ns mostra un paisatge de natura, de colors, de llum, de pau i amor, etc. Si comparem la fotografia de Nova York amb la de Sicília, els colors són ben diferents.

Per últim, un altre espai important on transcorre el film és a Las Vegas, Nevada. En el llibre ens parlen molt de Las Vegas, ja que en aquet moment és un lloc emergent, però a la pel·lícula només surt l’hotel del casino on està Freddo. La família decideix desplaçar-se allà per negociar la compra total de l’hotel a Moe Green, però ell els posarà les coses difícils. Puntualment Tom Hagen visitarà Los Ángeles per visitar al famós productor Jack Woltz, que el convidarà a la seva luxosa mansió després de rebre’l als estudis de Hollywood.