Anàlisi dels personatges principals

Don Corleone

Vito Corleone, conegut també com a Don Corleone o Padrino, és un sicilià que s’instal·la a Estats Units com un home de negocis i hi aixeca el seu imperi.

Físicament és un home alt, gens gras amb el cabell perfectament pentinat enrere i amb tonalitats grisenques. Llueix un bigotet fi i té la boca més aviat pronunciada cap a baix. Té una expressió facial seriosa, serena i tranquil·la que imposa respecte. Durant la pel·lícula envelleix i com a conseqüència el cabell va emblanquinant, la seva cara es veu més caiguda i el seu cos perd tonicitat, convertint-se en el d’un ancià. Un dels trets més característics de Don Corleone és la seva veu lenta, greu, pausada i fins i tot dèbil, que a la vegada inspira temor i respecte.

Vesteix sempre impecablement, com un autèntic mafiós, d’etiqueta. És un personatge molt ferm, amb uns principis bàsics. L’amistat i el respecte són dos conceptes que Don Corleone tractarà amb molta cura, que valorarà especialment. Intentarà sempre oferir ajuda a aquells amics que li mostrin respecte, fent tractes i intercanviant favors. A part d’això, Don Corleone valora per sobre de tot la seva família. Sent un amor incondicional per als seus familiars, protegint-los sempre i procurant el millor per ells.

Quan va arribar jove a Amèrica, poc a poc va anar-se fent el seu lloc en la societat italo-americana. Juntament amb dos amics (Clemenza i Tessio) varen aixecar el negoci d’oli d’oliva anomenat Genco Olive Oil. A partir d’aquí Vito i els seus amics s’introdueixen en el món de la Mafia, fins arribar a ser el cap de la Família Corleone, la més important de la ciutat de Nova York i un dels Dons més respectats de tot el continent americà.

És un home de negocis impecable, de paraula, que mai no s’altera, que no perd mai les formes i que sap persuadir adequadament per tal d’aconseguir allò que li interessa. Destaca la seva intel·ligència i el respecte que tots senten cap a ell. Paral·lelament, Don Corleone també tracta amb respecte  els negociants o caps de les altres famílies.

Com a mafiós que és, no té escrúpols a l’hora de fer servir la violència i amenaçar o assassinar algú. Tot i així, no és partidari de les guerres entre Famílies, i tampoc no li agrada que es vessi sang en excés. Té un gran control del joc i la prostitució de Nova York, i també una gran influència en els jutges, polítics i autoritats. Això el converteix en un dels homes més poderosos del país.

Per altra banda a Vito Corleone se’ l considera com un home “antic”, que manté els valors tradicionals. És a dir, que és un home que s’ha quedat ancorat vint anys enrere i que per tant no concep el negoci  emergent de la droga perquè creu que són perilloses per les persones.

 A part, el Don també es caracteritza per una moral sexual estricta i no és partidari de mantenir relacions amb diferents dones, com faria Fredo o Santino. Ell és fidel a la seva  esposa que l’ha ajudat a formar una família.

Actor

Marlon Brando

Marlon Brando nascut l’any 1924 i mort a l’edat de 80 anys a Los Angeles va ser un dels millors actors de la història del cinema conegut per les seves interpretacions a Juli Cèsar, ¡Viva Zapata!, Un tranvía llamado deseo, On the Waterfront i,finalment, a El Padrino.

Ha sigut guanyador de nombrosos premis, entre ells l’Òscar pel seu paper de Vito Corleone i per la seva actuació a On the Waterfront.

Tot i així, Brando va tenir una vida plena d’alts i baixos. Quan era jove ja mostrava el seu caràcter díscol i rebel, per la qual cosa va ser expulsat d’algunes escoles. Quan va ser més gran va marxar a Nova York per estudiar interpretació a Actor’s Studio on va aprendre el mètode Strasberg, de la mxateixa manera que havien fet altres actors mundialment reconeguts com Paul Newman, Marilyn Monroe, Robert De Niro, Dustin Hoffman, Sean Penn o Steve McQueen. Durant els anys cinquanta, la carrera de Marlon Brando es va disparar amb actuacions en pel·lícules esmentades anteriorment i era reconegut ja com un dels grans actors de Hollywood, així com també per ser un home que atreia a totes les dones.  Malgrat tot, els anys seixanta van suposar el començament del declivi del popular actor, que va canviar la seva figura atlètica per convertir-se en un home més gras i perdre aquell encant que el caracteritzava. Quan més acabat semblava que estava, a principis de la dècada dels setanta, Francis Ford Coppola li va brindar l’oportunitat d’interpretar a un mafiós anomenat Vito Corleone i amb aquell paper Brando va tornar a guanyar un Òscar, va deixar una interpretació per a la història i va recobrar aquella fama de quinze anys enrere. A partir de llavors l’actor va mantenir-se sempre en un segon pla i va tenir una carrera irregular, sent problemàtic en la filmació d’Apocalypse Now, també de F.F.Coppola, i actuant bàsicament per guanyar diners.

 

 

Michael Corleone

Michael Corleone és el menor dels tres fills de Vito Corleone i a la vegada el més apreciat pel seu pare. És un home jove, ple de vida, de mitjana estatura, un rostre pur amb cabells foscos ben pentinats, i una mirada d’ulls negres penetrant. Mike és presentat com un personatge amb dues cares, una clara i una fosca (com podem apreciar en la imatge). Aquesta dualitat és producte del dubte i el ser o no ser de Michael respecte la seva família o la vida apartada de la màfia que el jove vol emprendre. Per una banda Michael sent un respecte immens cap el seu pare, que ho ha donat tot per ell, i per l’altre rebutja tot el món en el què la seva família està immers. Per començar Michael s’ha mantingut sempre al marge dels negocis dels Corleone, assistint a la Universitat i allistant-se a la Marina dels EUA actuant així com un autèntic “americà”, sense fer cas al seu pare que s’hi oposava. A més a més Mike surt amb una noia, Kay, que no és italiana, fet no gaire freqüent en una autèntica família italiana.

És per això que Mike és considerat com un fill diferent, especial, amb personalitat i iniciativa pròpia. Malgrat tot, com ja hem dit, el menor dels  tres Corleone porta la sang de la seva família i per tant hi haurà un moment en la seva vida que es veurà obligat a intervenir en els assumptes familiars. A partir d’aquí Michael es transforma completament i aquella cara fosca que li vèiem en la seva presentació predominarà sobre aquell Michael independent, ple de vida i iniciativa. Mike assumirà una gran responsabilitat dins la família quan el seu pare estigui convalescent de l’atac patit i s’endinsarà de ple en el negoci dels Corleone. Es convertirà en un home més fred, més caut, amb molta més autoritat i que imposarà un gran respecte. Acabarà rellevant Vito com a Don Corleone, i tot i que no tots hi estaran d’acord, Michael serà gairebé igual de bon Don que el seu pare, protegint sempre els seus i mostrant-se implacable amb tots aquells que gosin desafiar-los.

En qüestions amoroses, Michael viurà dos romanços durant la història. El primer amb Kay Adams, una jove americana de la qual està realment enamorat, però que deixarà quan hagi de dur a terme assumptes de la família. Amb Kay, Michael s’havia mostrat sempre en desacord amb els negocis dels Corleone, però a mesura que avança la narració, la relació entre els dos canviarà al mateix temps que Mike progressi dins la família Corleone. Fins que al final acaben casant-se i formant família.

Durant la seva estada a Sicília, però, Michael coneix  Apollonia, de qui s’enamora a primera vista i amb la qual és molt feliç. Malgrat tot, la seva felicitat es veurà truncada quan la jove serà assassinada en un atemptat dirigit contra Michael.

Un aspecte a destacar en la relació que tindrà Michael amb el càrrec de Don, és que Mike serà representat molts cops amb la mateixa música que el seu pare, la melodia amb què s’identificaria El Padrino. Aquesta tècnica s’anomena leitmotiv.

Actor

Al Pacino

Alfredo James Pacino, més conegut com a Al Pacino és un conegut actor de cinema i teatre. Va néixer a Nova York l’any 1945 i des de 1969 fins l’actualitat ha anat apareixent a la gran pantalla. Al Pacino és conegut per interpretar Michael Corleone durant la triologia de El Padrino, però farem un repàs d’altres grans actuacions que ha fet al llarg de la seva trajectòria. Ha interpretat el famós policia de Nova York Frank Serpico, Tony Montana a Scarface, Carlito Brigante a Atrapado por su pasado, protagonitza Tarde de perros i Heat i finalment després de nombroses nominacions a l’Òscar l’any 1992 aconsegueix el guardó a millor actor pel seu paper del Coronel Frank Slade a Scent of a woman.

Cal destacar que és un dels actors amb més renom del panorama actual i que ha rebut el premi de l’American Film Institute per la seva trajectòria.

 

 

Tom Hagen

Tom Hagen és el fill adoptiu de Don Corleone. Segons explica el llibre, Sonny el va recollir del carrer i el seu pare va donar-li una llar i una família amb quiha viscut sempre. Tom va ser educat com un fill més, va estudiar dret i va arribar a convertir-seen  advocat.

Físicament és un home ros, fruit de la seva procedència germànica i irlandesa, amb unes faccions de la cara més aviat amables i una expressió tranquil·la.

El seu paper dins la família va in crescendo, ja que substitueix com a consigliere al difunt Genco Abbandado. Sempre ens el mostra com un home ficat de ple en els assumptes familiars i com un dels homes més coneixedors de la situació dels Corleone dins el món de la màfia. Com a consigliere, un càrrec que tradicionalment sempre l’ocupa un sicilià, Tom Hagen serà sempre qüestionat per la resta de les famílies de Nova York, i no només per la seva nacionalitat, sinó perquè, a més, se’l considera inexpert per ocupar una posició tant important que requereix una gran saviesa i experiència. Malgrat tot, dins la família Corleone, Tom està molt ben considerat per tots, sobretot pel Don, qui confia plenament en les facultats del jove Hagen, que sempre es mostra predisposat a treballar en els assumptes de negocis. Els tres fills Corleone se l’estimen com un germà més i tenen una molt bona relació amb ell.

Encara que formi part d’una família mafiosa, Tom no seria el prototip de mafiós ideal, ja que és un home tranquil, que no s’altera i que no actuaria mai de forma violenta. És partícip de la pau entre les famílies, la qual mostra que no és un home violent. La intenció de Michael d’apartar-lo dels negocis quan hi ha temps de guerra, ho corrobora: Tom Hagen no és un consigliere adequat per als temps de guerra. Però sí que és, en canvi, un gran advocat que pot assumir perfectament el càrrec que ocupava Genco a l’hora de negociar.

Actor

Robert Duvall

Rovert Duvall és considerat un dels cinc millors actors vius de Hollywood (juntament amb Al Pacino, Anthony Hopkins, Dustin Hoffman i Robert De Niro). Guanyador de l’Òscar l’any 1983 pel seu paper de Mac Sledge a Tender Mercies, Duvall va aconseguir la prestigiosa estatueta després de ser nominat com a millor actor secundari per representar a Tom Hagen i pel seu paper de Coronel Kilgore a Apocalypse Now (dirigida per F.Ford Coppola, igual que El Padrino).

 

 

Sonny Corleone

 

Santino Corleone, més conegut com a Sonny, és el gran dels tres fills de Vito. És un home físicament atractiu, robust, amb uns cabells rinxolats i suaus que contrasten amb el seu caràcter dur i agressiu. La personalitat de Santino es caracteritza per un fort temperament i per una agressivitat descontrolada. Això el fa ser un dels homes més respectats dins de la família al mateix temps que li crea nombrosos enemics a la ciutat de Nova York, ja que no té la capacitat suficient pels negocis que té el seu pare i que també posseeix Michael.  Malgrat tot, Sonny és un home que faria el que fos per tal de protegir la seva família, que sent un gran amor per ells i que busca el millor per a la família Corleone.

Inicialment Sonny es manté en un segon pla, aprenent del seu pare el càrrec de Don Corleone, aquell que algun dia haurà d’assumir i ben aviat els errors reflecteixen la seva incapacitat per ser un bon cap de la màfia. No evita mai els conflictes i sempre està disposat a matar, sense tenir en compte les conseqüències ni els efectes secundaris. A més, a l’hora de dialogar i fer tractes, sempre es mostra excessivament agressiu i costa entendre’s amb ell.

Encara que en molts moments podem definir a Santino com un personatge cruel i despietat no és del tot cert, ja que en el llibre l’autor sempre en destaca el seu bon cor i la intenció d’obtenir sempre el bé pels seus, encara que les maneres no siguin les més adequades.

Finalment, el seu fort caràcter i el seu temperament agressiu el porten a la mort en una parany dissenyat per la familia Barzini i Carlo Rizzi, el seu cunyat, el qual setmanes anteriors Sonny havia apallissat.

Per altra banda, Sonny destaca també en la seva faceta de “Don Juan” amb les dones. Malgrat estar casat i tenir un fill, manté una relació extraconjugal amb Lucy Mancini, que es converteix en la seva amant i que segons el seu pare no li permet estar centrat al cent per cent en els assumptes familiars. 

Actor

James Caan

James Edmund Caan va néixer al Bronx, Nova York l’any 1940 i va començar la seva carrera actuant en sèries de televisió americanes.

El seu primer treball important al cinema és El Dorado, juntament amb dos pesos pesants com John Wayne i Robert Mitchum. Més tard participaria juntament amb Francis Ford Coppola a Llueve sobre mi corazón i l’any 1972 tornaria a treballar amb el mateix director per interpretar el major dels tres germans Corleone a El Padrino. Aquest paper li va suposar una nominació a l’Òscar.

Durant els anys següents actua en pel·lícules com  Rollerball, A Bridge Too Far o Chapter Two, les quals no van tenir un gran èxit. Els anys vuitanta que va viure James Caan van estar marcats per una depressió a causa de la mort de la seva germana.

Com  a curiositats, podem destacar que també que va ser jugador de futbol americà als Michigan State University i que practicava arts marcials. 

 

 

Kay Adams:

Kay Adams Corleone comença sent la núvia de Michael i acaba sent la seva esposa, amb la qual tindrà dos fills, Anthony i Mery. Nascuda a New Hampshire, és filla d’una família cent per cent americana i viu amb els seus pares, fins que a la universitat coneix Mike, de qui s’enamora. A partir de llavors els dos joves comencen una relació que poc a poc es formalitza, fins al punt de que Kay coneix de ben a prop la família Corleone.

Té els cabells rinxolats i rossos, característics d’una persona dolça, agradable i afectuosa. Tot i així, Kay sempre vesteix d’una manera un pèl excèntirica amb vestits de colors que representen la dolçor i la vida que Kay desprèn, una dona alegre i enamorada dins del obscur món de la màfia. 

El fet de ser la núvia de Mike provoca que tots la respectin i siguin amables amb ella, encara que no sigui ben vista. Tot i així, podríem destacar que Kay és molt ben rebuda sempre per la Mamma Corleone, que creu que és una dona adequada pel seu fill encara que no sigui italiana.

L’amor que sent Kay pel jove dels Corleone s’anirà deteriorant conforme Michael progressi en els negocis de la família, i poc a poc Kay anirà adquirint un temor i respecte envers Mike impropi d’una dona que estima al seu marit.

Actriu

Diane Keaton

Diane Hall, més coneguda com a Diane Keaton és una actriu nascuda als Estats Units l’any 1946 que començà la seva carrera en el món del teatre, però el seu paper de Kay Adams a El Padrino la va situar a la primera fila en el món del cinema. A partir de llavors, Diane Keaton ha protagonitzat un gran nombre de pel·lícules i ha treballat amb directors de la talla de Woody Allen. Amb el conegut director i actor novaiorquès ha participat en Sleeper, Love and Death, Manhatthan  i Annie Hall, amb la qual va aconseguir l’Òscar a la millor actriu. Un Òscar al qual també ha optat en pel·lícules com Rojos, La habitación de Marvin i Cuando menos te lo esperas.

A Diane Keaton, sovint se l’ha relacionat sentimentalment amb actors de renom. Quan començava a treballar a les ordres de Woody Allen van tenir una relació sentimental que es veuria afectada per la gravació de El Padrino on Keaton i Al Pacino van enamorar-se i van tenir una relació que duraria pocs anys. Més endavant, l’actriu va viure un romanç amb Warren Beatty que tampoc duraria gaire temps. Actualment segueix sent soltera i és mare adoptiva d’un nen i una nena. Diane Keaton manté una gran amistat amb actors com Dustin Hoffman, Robert De Niro, Meryl Streep, Woody Allen o Jack Nicholson.